Начало > Пътеписи, снимки от България, Статии, Фотография > Уъркшоп „Есен в сърцето на Родопите“ – Саръ кая – р. Боровица – Загражден – р.Арда.

Уъркшоп „Есен в сърцето на Родопите“ – Саръ кая – р. Боровица – Загражден – р.Арда.

В разгара на есента, ви каня да посетим и отдадем нужното „фотографско внимание“ на едно от най-изолираните и мистериозни кътчета на България, а именно сърцето на Родопите – Саръкая. В превод от турски името означава „жълтата скала“, позната като древно светилище и окултно място. Ще поснимаме и в някои от най-китните родопски селца и да нощуваме в едно от тях – с. Загражден. През последните 8 години всяка есен съм в в тези планини. И този път съм подбрал най-добрата (според мен) извадка от тях, за този сезон :).

курс фотография

 

По време на уъркшопа ще се учим на това как да проучим дадена локация, за която имаме оскъдна информация, как да търсим композиции в по-сложен терен, как да снимаме правилно по време на изгрев/залез. И разбира се, събитието е съобразено с фазите на луната, та ще поснимаме нощни снимки, стига да се открие чисто небе 🙂

Програма на уъркшопа:

Дати 21-23 октомври

Ден 1 петък – пешеходен преход от с. Безводно до Саръкая с родължителност около 4 -5 часа. Денивелацията и разстоянието са сравнително малки, но се върви по тесни пътечки, а теренът е с лека и на места – средна трудност. Снимане в района на скалата – похвати при разучаване на терен, занятие по залез, занятие с нощна фотография.

Нощ първа – бивакуване в палатки на локацията. Мога да предоставя палатки и шалтета на тези, които нямат.  Чувалите са лични.

родопи

Мястото на лагера край Саръкая.

Ден 2 събота – Занятие по изгрев. Събираме бивака и се връщаме по същия път обратно в с. Безводно. Кратка почивка и снимки из селото, след което се качваме по колите и започваме със снимки на локации по калдерата на р. Боровица и язовир Кърджали.  В зависимост от темпото, с което се движим, ще посетим локации около Ардино – Орловите скали, Дяволския мост и вечерта пристигаме в с.Загражден.

Следва нощувка в уютна къща за гости.

Ден 3 неделя – Снимане по изгрев, край малкото мостче в Загражден. Закуска, след това отново по колите, като ще направим още един тур в търсене на есента по поречието на р. Арда до нейните извори. Следобед – прибиране по домовете.

Цена на уъркшопа – 170лв.

За участници в предишни курсове и уъркшопи цената е 120 лв.

В цената са включени :

– Една нощувка в къща за гости в с. Загражден

– 5 практически занятия на терен по залез, изгрев и нощна фотография.

– Осигуряване на палатка за тези които нямат лична.

– Фото-гид през 3те дни на уъркшопа.

В цената НЕ са включени: транспорт, храна и лична бивачна екипировка (спални чували за първата нощ).

Нужна лична екипировка – спален чувал, стабилни високи обувки, удобна раница, дъждобран, топли дрехи шапки ръкаваци и т.н., челник. Щеките са силно желателни. Статив и дистанционно за звездите 🙂

За записвания и повече информация на i_miladinov@abv.bg или на 0887 60 50 93 – Иван Миладинов.

Страница на събитието във Фейсбук

Организаторът си запазва правото на промени при влошени метеорологични условия!

Повече за локациите:

жълтата скала

1.Саръ кая – Жълтата скала е едно от най-закътаните места у нас. Освен природен феномен, тя е култово светилище от древността, а дали нишата в нея е издълбана от природата или човек, си остава загадка. Изоставената махала в близост е необитаема от 50 години. От тогава къщите се рушат, пътеките изчезват, а природата, лека полека си връща своето. Пътя до скалата минава през вековна букова гора с едва личащи пътечки.

2.река Боровица – преминава през един от най-изолираните рейони в страната. Учудващо но дори язовира намиращ се на нея дори го няма на картите. Мястото е осеяно с малки махалички и култови тракийски светилища.

Завоя на яз. Кърджали

3.Завоя на яз. Кърджали и Дяволския мост над река Арда са класика от българските фотофоруми. Но за къде сме да снимаме есен, без нещо по познато от Родопите.

Дяволски мост

zagrajden

4.Мостчето в с.Загражден е типична малка извадка от цвета на Родопите. Малка пасторална гледка, особено красива есен, отново в доста изолиран район.

Горна арда

5.Изворите на р. Арда са друга рядко посещавана дестинация, закътана в края на географската карта. Мястото е доста по-влажно от района на Боровица и горите тук са доста свежи и богато оцветени през есента.

родопи

 

  1. Все още няма коментар
  1. 0 trackbacks