Мелник. | Magic Hour Dreamscapes

Начало > Пътеписи > Мелник

Мелник

Е приятели,след тази дълга и скучна зима през която направих общо десетина снимки,дойде време да избърша прахта от фотоапарата.Винаги съм обичал пролетта,тя дава усещане за нещо хубаво и ново,а на фотографите дава най-много възможности за снимки от всички останали сезони.

C8CT4092
Canon 1Ds,24-105L @24mm,f18,статив.
Направих тази на сутринта.Нарочно изчаках слънцето да опече склона,за да изпъкнат формите на скалите малко повече.

В България тя настъпва най-рано в югозападната част,затова реших първото ми пътуване за тази година да е именно натам.Цялото това нещо съвпадна с Великденските празници,поради което имах някои притеснения,както се оказа после повечето от тях основателни.И така с колата се тропнах в Мелник в събота сутринта.По-скоро профучах от там,нещо бая народ се беше сетил за това малко място,а аз не съм фен на блъсканицата.Отидох директно до Роженския манастир.Обичам манастирите и спокойствието което цари там,понякога просто си сядам и прекарвам неусетно половин-един час без да мисля за нищо,просто релаксирайки.Ммм да ама този път работата беше друга,още на паркинга беше окупирано от S-класи,G-класи седмици,петици и всякакви други лимузета за които се сетите.Едвам паркирах моят малък приятел между тях.Вътре в манастира работата беше от дебела по дебела,ама буквално.Големи назобени чичковци с огромни шкембета,мускули и ланци, както и мадами на 10 сантиметрови токчета се кръстеха интензивно и палеха стотици свещи.Не я разбирам много логиката да запалиш 30 свещи от дебелите по 2 лева,но явно всеки си го определя това според възможностите…Там не ставаше за снимане,затова след като разгледах манастира се отправих директно към Роженските пирамиди.Те са само на 10 минути пеша,но за щастие денивелацията се оказва пагубна,ако сте със шкембе или токчета(пък и ланеца си тежи) и горе се оказах сам.Много яко място се оказа това,спокойно с уникална видимост.Скалите са наистина прекрасни,лично според мен си конкурират Белоградчишките 1:1.Набелязах си местата за снимки и седнах да чакам залеза.

C8CT3992
За мен няма по-хубаво нещо от това,да седиш и да чакаш залез със статив в ръка.Дори снимките ми да се скапят пак съм доволен,че съм бил на това място в този момент.
Canon 1Ds 24-105@47mm.

За кофти късмет нямаше нито едно облаче на небето,но въпреки това кефа беше голям,не бях снимал така спокойно от близо половин година.

C8CT4003
Canon 1Ds,24-105L @24mm,f16,статив.
Още зимата смених системата с фуллфрейм и разкарах старите филтри и холдери,които се оказаха малки.За съжаление още не съм си взел нови и снимам така,а небето прегаря.Доста гадно наистина,в раницата ми се все пак се подмятат едни на Cokin които са малки и скапват цветовете.Тях ги слагам само в много краен случай.

След като се стъмни опънах палатката на поляната над манастира.Долу всичко се беше опразнило и имах идея заедно с моето момиче (тя ми правеше компания този път) да посрещнеме Великден вечерта в манастира,както и стана.Службата беше интересна и доста дълга.Половин час преди полунощ от някъде се изсипаха поне 500 човека и веднага след като всичко приключи,всичките се изнесоха панически за нула време.Нощта беше много спокойна,само дето един бухал се опитваше да се надвиква с кучетата от манастира.С голяма мъка успях да се измъкна от палатката преди изгрева.Определено светлината беше по-добра от миналата вечер,но пак на небето нямаше нито едно облаче.Явно в този край това си е нормално.

C8CT4080
Мелнишките пирамиди.Отзад наднича Беласица.
Canon 1Ds,24-105 @24mm f16,статив.

C8CT4066
Canon 1Ds,24-105L@24mm,f22,статив.
Това растение ми привлече вниманието,понеже не беше много младо,а беше мъничко,приличаше на бонсай.Понеже ръба на който се намира се руши,корените му бяха във въздуха.Не му завиждам,под него има 50 метрова пропаст.
Доста зор видях с тази снимка,все още нямам широк обектив,а исках да хвана растението в преден план.Гъзил съм се половин час докато го снимах с тея 24мм и беше буквално на минималното фокусно на обектива.

C8CT4065
Canon 40D,70-200L@ 130mm,f16,статив.
Мелове.Това са пясъчните образувания,получени от ерозията.Така са се формирали пирамидите в околността.Името на Мелник идва точно от тях,да не си мислите (както аз си мислех преди),че там има мелници.

След като прибрахме палатката се заех с манастира,който още по зори се пълнеше наново.Докато сновях наоколо дори разпознах някои от назобените посетители от изминалия ден,които с нови сили идваха да се кръстят и да палят свещите,явно бая са изтръпнали тея хора.

C8CT4133
Canon 1Ds,24-105L @58mm,f8 ,от ръка.
Феагмент от стенописите в черквата.Някой си беше писал името с пирон върху иконите.Какъв изрод трябва да си за да направиш това?

C8CT4130
Манастирската чешма си църцореше спокойно.Само тя напомняше за спокойствието което е царяло някога тук.

След което се тропнах в Мелник.Там бях по кръчмите разбира се, вие какво си помислихте?Стига с тея снимки бе,все пак е празник.Отидох и в Кордопуловата къща,доста голямо и интересно място,препоръчвам ви го.

C8CT4155
Венецианско стъкло.
Canon 1Ds,24-105L @105mm,f8 от ръка.

Отдолу има огромна изба,която е не само в мазето,но продължава в едни тунели издълбани в пясъчника.Тунелите образуват цял лабиринт,а и забелязах,че на някои от разклоненията има врата и не може да се продължи по тях.Колко е дълго това чудо не знам,но някой ми говореше цифри от порядъка на стотици метри.Направо умрях от яд,задето си зарязах статива в колата.В избата и в момента се прави вино,което може да си купите.

C8CT4177
Избата на Кордопуловата къща.Това вече беше забавно:Canon 1Ds,24-105L @24mm,f4,iso 500,1 sec от ръка…

След Мелник не ми се прибираше обратно в София,затова реших да отида до Рупите.Само бях слушал за това място,дори не бях виждал снимки.Пристигайки там се озовах на очаквания препълнен паркинг,но с разликата,че тук вместо лумузета стояха разбрицани жигулки и други таратайки.Наоколо по поляните сновяха и се търкаляха разни мургавелковци.Тръгвам към манастира(или там каквото се води) и по пътеката продължавам да се разминавам с мангустите.По едно време взех да се чудя,дали като се върна при колата изобщо ще я открия там.Нищо де, викам си ще се пробвам.Навлизайки в двора се оказах пред църквата известна със препирнята около иконите изрисувани от другаря Светлин Русев.
Не познавам много канона,но честно…този човек все едно е рисувал персонажи от книгите на Толкин.Разбрах,че преди е рисувал и партизани….
На излизане се огледах,наоколо бяха налягали и гуляеха църните братя,а за фон отнякъде дънеха маанета,абе всякакви шукарии си имаше….
Викам си,това е… махам се.Зглупих че не се качих на вулкана Кожух.Вместо това се мотаех и търсех Самуиловата крепост,която се оказа една малка купчина камъни.Не ме разбирайте погрешно за Рупите,самото място е наистина много интересно,просто хората го развалят.Оставих си вулкана за следващото идване.И така приятели,върнах се обратно в Мордор (София),където ще дочакам пролетта да настъпи напълно за да я атакувам с нови сили.

 1. 13 април, 2010 в 23:31 | #1

  Aз май съм пропуснала нещо? Какъв е този Канон???
  (мн яки снимки. 5 и 6 са ми любимите вече :-))) )

 2. admin
  14 април, 2010 в 08:44 | #2

  Абе Стел,ти не знаеш ли за хапарата?Че те слухове бяха тръгнали за него чак хаха.От големите тулупи си взех,че да ми тежи и да ми е гадно.Сега ми се разказва играта,всичко е по-голямо и дебело филтри,обективи,всичко купувам наново,ужас е.Ама наистина снима хубаво,скоро мисля да пусна едно тестче на него срещу старото ми 40D.

 3. 15 април, 2010 в 04:37 | #3

  Браво 🙂 Кадърът с пирамидите и Беласица на заден план е страхотен !

 4. 15 април, 2010 в 08:51 | #4

  Ами не че нещо, ама качеството се е подобрило… видимо. Имам предвид разработките в сенките. Завиждам благородно. Иначе аз все седя в страни от слуховете, клюките и тем подобни. То в Хасково чалгата заглушава останалия потоко от информация.

  Ами, както се казва – ЧЕСТИТО! Със здраве да си го ползваш и само приятни мигове с него 🙂

 5. admin
  15 април, 2010 в 23:06 | #5

  Хахаха за Хасково знам.Иначе мерси 🙂

 6. 3 май, 2010 в 11:49 | #6

  Даа! Много е хубаво по мелнишките пирамиди. И аз имах честта да пообиколя района тази година. Много хубави снимки!

 1. 0 trackbacks