Източни Родопи. | Magic Hour Dreamscapes


Източни Родопи

Най-накрая догоних есента. Предполагам получи се защото просто не ми пукаше за нея вече и реших ей така да се пробвам, пък каквото стане. Пак си бяхме обичайната формация -двамата с Ицака, а джипът натряскан с багаж до козирката.

C8CT5892

Първата вечер отидохме на Дяволския мост защото не се сетих къде другаде може да сме, а и ми е познато място. Писнало ми е от този мост, съвсем сериозно, винаги е едно и също тук, никакви интересни неща не се случват, а и само през зимата не съм бил. Отново както всеки път си опънах палатката под навеса, просто хапнах и си легнах. Ицо обаче остана верен на себе си и отиде под моста да пуца някакви нощни кадри, не че е лошо, ама аз нямах достатъчно батерии за това. И така започна една дъълга и много, ама бая студена нощ. Не знам колко градуса е било в началото, но на зазоряване беше към -5. В един момент усетих как цялата ми топлина сякаш се изпарява през чувала и започнах да навличам всичките дрехи които се въргаляха около мен в палатката. Определено ми трябва по-сериозен чувал, за да изкарам през зимата навън по този начин.

C8CT5692

Абе мани и на сутринта нагазих така премръзнал да снимам в реката само по едни гумени ботуши. Дори не разбрах как са ми измръзнали краката, в един момент просто усетих, че ми липсват от коленете надолу. Ай стига толкоз прибрах си панически такъмите и реших, че е време за хапване и топъл чай.

C8CT5709

След моста тръгнахме на запад, но това беше навременно коригирано с обратен завой при вида на грозните прегорели дървета. Дай да караме на изток, без определена цел, само да е изток – казах на Ицо. Той само кимна и запраших към Джебел…
Оо да, Джебел – мястото, където бабите ходят обути с шалвари, мацките с къси поли, а овцете с дънки. Но преди да ви разкажа за това уникално явление, трябва да спомена, че едва 15 километра след Ардино ние попаднахме на едно възвишение от което се откри страхотна гледка към едно селце. Тук ще сме следващата нощ, няма какво да се мисли. Разбира се мен винаги ме гложди и трябва да се уверя че това е най-добрата позиция, затова подкарах колата напред и подминах мястото.

C8CT5725

Така неусетно след няколко селца стигнахме Джебел. В града цареше хаос, всички бяха наизлезнали по улиците, имаше много коли и животни навсякъде. Хората просто си стояха с ръце в джобовете и ни оглеждаха любопитно, докато преминавахме покрай тях. Беше Коч Байрам. За това се сетих след като видях как тъпчат една овца в багажника на Жигула. Спрях на някаква бензиностанция, на която не предлагаха газ ис е зачудих какво да правя. Докато гледах картата търсейки друго място да заредя, неусетно погледа ми се отклони в страни и се залепи на едно стадо овце, всяка от които беше с дънки на задника.

DSC00127
ахаха нямат милост тези хора….

След което се извъртях на другата страна и забелязах две мадами минаващи гордо през селския мегдан качени на 15ки с къси поли, сякаш току що са се телепортирали от някой МОЛ в София. Момичетата ходеха наперено, а от страни ги гледаха няколко баби с шалвари и дядовци с кепета, които се тюхкаха и осъждаха видяното. Не знам кое бе по-странно в случая – овцете със залепените дънки или тия молни гъзарки дето ходеха по средата на площада. Къде сме попаднали бе човек, баси работата, паля и дай да се махаме.
ОК, останахме си без гориво и се върнахме обратно при онова селце. След като огледахме терена добре, направихме лагер буквално на едно било.

C8CT5720

Мястото беше супер обзорно и можеше да се снима директно от палатките, лошото бе че се виждахме от десетки километри. Иначе самото селце се състоеше от 2-3 разпръснати махали, всяка от които имаше няколко къщи. Къщите бяха много рехави и криви, докато се водех по едната съм изкривил хоризонта на снимките. Едва по късно забелязах, че тя е направена по склона без нивелиране и стои килната на една страна…
Докато се мотахме с палатките, покрай нас минаха няколко стада и пастирите им се спряха специално за да ни честитят байрама и да питат какво мерим с тези уреди.
– Мараба хеке меке, дюгун бурун ( и нещо за байрама казваха мисля) – така започваше разговора.
– Мараба, ама човече я си карай на български, ако можеш, че турския съм го позабравил.
– Ааа, че ко мерите с тея неща вие бе?
– Бацее меря от къде и кога ше изгрее слънцето, нали се сещаш, че трябва да им кажа след малко на ония и да обяват довечера след новините. Гледай прогнозата за времето и ше чуеш.
– Ааа така ли тц тц ее добре добре мерете си мерете си…
И така.. след което последва един красив, но неуловим залез.

C8CT5749

Облаците бяха на 50 километра в далечината и нищо не излезе. Карай де все тая…

C8CT5754

Настъпи спокойна нощ над селото. От високото място където бяхме, се виждаха 2 отделни махали, на които светлините угаснаха още преди полунощ. Този път беше значително по-топло от предната вечер на моста и спокойно си слушах музика до късно. По едно време се показах от палатката за да огледам и над мен забелязах онези невероятни облаци от залеза, които така и не успях да снимам добре. Вече бяха над мен и през тях се виждаше луната – тя беше ниско над хоризонта, някъде където беше малката джамия над отсрещния хълм. Тръгнах да вадя фотоапарата, ама се сетих, че така ще ми замине батерията, а ме чакаха още няколко дни скитане (поне аз така си мислех). И така легнах си, като последното нещо в съзнанието ми преди да заспя беше тази гледка с луната. Много щеше да ме мъчи на другия ден, това че изпуснах тази възможност, но за щастие имах и втори шанс.

C8CT5817

На сутринта небето се беше изчистило и праснах още един дежурен кадър на джамията. След това слязох до една от махалите да снимам някоя къща по от близо. По улицата стояха разни дядовци, които любопитстваха и упорито ми говореха на турски, подобно на предния ден. Криво ляво разбрахме се, обясних им за моите измервания.

C8CT5786

Събрахме лагера и се върнахме обратно в Ардино за гориво. От там хванах пътя на изток и по едно време попаднах на една пожълтяла гора. Еей как наскачахме и се радвахме, такоз чудо есенни букове за пръв път виждахме тая година. И за последен както се оказа….

C8CT5848

Карайки на изток постепенно се озовахме в най-затънтената част на Родопите. Селцата бяха бедни с чудати имена и разпадащи се къщи. Обичайна гледка във всяко село бе – заклано животно на улицата или в някой двор, и разхождащи хора с разни меса в ръце щъкащи насам-натам. Усещането беше така…някакси криипи като от филм на ужасите, особено фрапираща бе гледката с кръвта по асфалта на селския мегдан.

C8CT5863

В края на деня се озовахме до яз.Ивайловград, а в небето се трупаха много обещаващи облаци.

C8CT5868

Да ама като си за пръв път някъде само се въртиш и нищо не става. Накрая спрях колата на едно място до пътя с по малко храсталаци наоколо и просто снимах красивото небе. Минути след това основния проблем се превърна мястото за нощувка.

C8CT5886

Не знам как се получи това, но тук определено имахме късмет. Върнахме се до устието на реката и там докато карах през едно поле просто се озовах под това дърво. Всичко наоколо беше разорано, но под дървото имаше една мекичка трева, сякаш е първа пролет. А отгоре една луна и перести облаци – истинска магия.

C8CT5889

Тази нощ бе като един вид компенсация за първата. Освен готиното местенце, бе топло и спах много добре, на сутринта направо не ми се тръгваше.
На другия ден отново имах проблеми с горивото. В Маджарово има само една бензиностанция – тя отваря в 8 и предлага само бензин. Газ имало в някакво село на 20 километра по пътя за Хасково. Ще рискувам, така реших, не ми се чакаше 2 часа за бензин както при социализма.
Близо до някакво село попаднах на някаква изкривена гора с разхвърляни огромни камъняци по земята. Това веднага бе прието като предизвикателството на деня.

C8CT5921

Да снимаш в този хаос беше влудяващо. След като се мъчих известно време зарязах самата гора и се фокусирах върху това, което беше по земята. Първите гъби които виждах за тази година….

C8CT5913

и малко цветенца

C8CT5905

Имам още доста от тези, ама няма да ви тормозя. И тъй успях аз да се дотъркалям до една бензиностанция, след което и до София и така завърши есента за мен. Странно, но когато вече не ми пукаше какво ще снимам все нещо изкачаше….

 1. 9 декември, 2011 в 15:52 | #1

  Евала за пътуването и прекараните студени нощи в палатката.А нощните снимки снимки с палатката са…нямам думи!

 2. 27 април, 2012 в 09:55 | #2

  Страхотни кадри! Завиждам Ви благородно за невероятните изживявания сред тези красоти. Аз също съм ходила по планината, но само от Асеновград до хижа Марциганица. Пътя е невероятно приятен и красив. Въобще Родопите са едно магично място. Само че, вчера чух по новините, за черния юбилей – 26 години от Чернобил. Тогава казаха подробности, които чувам за първи път, а именно, че най-силната радиация в България е била в източните Родопи…Затова наскоро от Холандия върнаха пратки с гъби, брани в Родопите, защото били радиоактивни…

 3. Plamen
  8 юни, 2012 в 15:58 | #3

  Много добра история и също така много добри снимки. На места чувството ви за хумор ме накара да си прикрия усмивката с ръка, защото чета този хубав БЛОГ през работно време и на отсрещното бюро колежката и без това ме поглежда подозрително.

 1. 0 trackbacks