Нощни снимки от Плана | Magic Hour Dreamscapes

Начало > Пътеписи, снимки от България > Последна зимна нощ

Последна зимна нощ

В тази калпава зима, от чудене на къде да хвана, накрая си останах вкъщи. Дебелеейки пред компютъра, само гледам снимки от предни години и се чудя „къде отиде истинската зима“? За утеха, през последните по-студени зимни нощи, взех фотоапарата и раничката на гръб, та направих няколко нощни кадъра…

osogovo
Canon 5Diii + 16-35/28LII @ 16mm, Iso 3200, 20сек, един кадър от RAW.

Съвсем случайно се озовах край Кюстендил. Нагоре към Осогово съм ходил няколко пъти в последните години, но все без приличен резултат. За късмет, този път зимата за кратко напомни за себе си и падна малко сняг, точно в деня на отиването. Осоговските буки са уникални по рода си. Никъде в страната не съм виждал по правилно изваяни букове, с такива кръгли корони. Огромно дърво, на достолепна възраст, се е изправило насред широка равна поляна. Първа снимка от близо месец, вече усещам как ще напълня картата на апарата с хубав материал….Минути по-късно пристигат местни тинейджъри с Ауди куатро и започват да въртят гуми из предния ми план. Спират до мен, оглеждат ме тъпо и правят няколко нови завъртания. Пухкавият снежец се превърна в грозна кална маса за секунди. Зачудих се, на колко ли такива простотии горкото дърво е станало свидетел през годините. Съжалих го и махнах с ръка.
На 50 километра от това място се намира самотен параклис в полето. Близо до него няма никакви постройки, а селото е чак на 2 километра. Всичко се изчерпва до голо поле и един черен път. Докато навлизам в Самоковското поле започва да се появява мъгла ниско над пътя. Температурата пада много бързо до -12 градуса, явно тук зимата не отстъпва лесно. В селцето няма жива душа, всичко се е изпокрило. Благодарение на джипа успявам да пробия преспите и скоро съм при параклиса.

paraklis
Canon 5D markiii + EF 16-35/2.8L II, iso 3200 20сек, бленда 2.8. Панорама от 5 кадъра.Голям размер

Време е за малко експерименти с нощни снимки. То не бяха панорами, палене на свещи… чудо. В края на краищата, за една снимка изкарах близо 2 часа на студа. Накрая така се вкочаних, че едва успях да си прибера апарата в раницата. Всъщност, сега като се замисля, е хубаво да помръзнаеш поне веднъж. С това глобално затопляне започва да става екзотично да мръзнеш.
Понеже на мен все не ми стига, ако не мога да снимам на нови места, то поне на старите трябва да пробвам различни неща. Такава е и следващата локация. Параклисчето край село Плана, което беше първото място, на което снимах с дигитален фотоапарат преди години. Тогава параклиса го нямаше, и сред околните хълмчета се гушеше единствено самотната стара бреза. Параклиса го приех на драго сърце, ала тази грозна камбанария дето я сложиха отпред, бе в състояние да ме прогони от това място за дълго време. Не че нещо…. ама ме мързи да я трия от снимките. Та затова
следващата снимка е експеримент, с обектив за 10лв. – руски Хелиос, който имам от баща ми. Завещан с първия ми огледалорефлексен апарат – Зенит Е. Хелиосът е уникален обектив, с много типично боке за портрети. Надали много хора биха го пробвали за пейзаж с нощно небе, но на мен ми хрумна една идея и успявам да се отърва от слабата резолюция по краищата. В резултат може да получите съвсем задоволителна нощна снимка с обектив, който върви за без пари по базарите…

параклис
Canon 5D mark III + Хелиос 44/2 adapted, 44mm f2, 10sec, панорама от 4 кадъра.

И понеже мястото е много снимано, винаги като дойда тук се опитвам да измисля нови гледни точки. Следващата снимка е правена през миналата зима, която също не беше от най-снежните, но определено имаше повече сняг поне по планините.

Плана
Canon 5Dmark III + Samyang 14/2.8. 30sek, f2.8 един кадър през RAW.

И такааа. Ами все още май е рано да я пишем последна зимна нощ, като си спомня миналата година снимах зимно на Великден, ама знае ли се. Не вярвам, че го казвам, но искам да снимам сняг!

Ако някой е заинтересуван от нощна фотография и такива панорами, може да погледне това курсче, което организирам 🙂

  1. Ени
    16 май, 2016 в 23:26 | #1

    Разгледах снимките и всички до една бяха потресаващо красиви и вълнуващи.
    Продължавайте, имате око и сърце за огромната красота наоколо, желая ви успех и още много визуални проекти. Прекрасни са, само в Нешънъл джиографик съм виждала подобни, браво.

  1. 0 trackbacks