Истанбул | Magic Hour Dreamscapes

Начало > Пътеписи > Турция част V

Турция част V

Пътуването от Измир до Истанбул ми отне близо един ден.Заради празниците трафикът беше адски и по пътя имаше множество катастрофи.Всяка една кола хвърчеше с безумна скорост,а в почти всяка имаше натъпкани по 6-7 човека.

IMG_6862
Босфорът по залез

Сутринта се събудих рано рано и айде на метрото.Който е ходил в Истанбул знае,че колата там може да му навлече само неприятности и загуба на време.

Кула галата

IMG_6894
Кула Галата.Малко поспорихме за височината,която на табелата отпред е указана като 68метра,а на листовката която ми дадоха-близо 70.Кулата е построена през 1348 – времето когато Истанбул е бил все още Константинопол.

Разбира се,взеха ми статива още на входа,както и 10 кинта за кефа да погледна Истанбул отвисоко.Горе на терасата е доста тясно,но се разкрива невероятна гледка към Босфора и Златния рог.След като прибавиме към височината на кулата и надморското равнище,на което е построена,се получават невероятните 140 метра,които осигуряват тази прекрасна панорама.На най-горният етаж има ресторант,който изглеждаше ултра скъп,а също и някакъв нощен клуб.Това с клуба малко не ми се побира в акъла предвид широчината на кулата – 9 метра в диаметър.

IMG_6900
Босфора.В лявата част на снимката може да забележите и единия от двата моста

IMG_6909
Тук Златния рог се влива в Босфора.

IMG_6908
Всъщност Златния рог е естуар който е вдълбан на 7 километра в сушата.Широк е 700 метра и около него се намират едни от най-старите и забележителни части на Истанбул.

IMG_6911

IMG_6925
Това чудо в средата на снимката е съоръжението,с което строят тунела Мармарей под Босфора.Доста забележителна технология – след завършването му това ще е най-дълбокият подводен тунел в света,който е от тръби положени по дъното.

IMG_6915

IMG_6913_1
Мостът Галата.Строен на 5 пъти в 5 различни варианта.Сегашният е с вдигаща се конструкция и дължина 480 метра.След като бях в кулата,пътят ми мина през този мост и забелязах,че по него има и трасе на трамвай със всичките му жици и джаджи.Отне ми 20 минути зяпане за да проумея,как са решили проблема с жиците и повдигането на платното на 90 градуса.Този мост и още един в САЩ са единствените вдигащи се мостове с трасе на трамвай върху тях.

IMG_6948
..вече на мост Галата

IMG_6952
И поглед назад към кулата от насрещния бряг на Златния рог.

IMG_6953_1
Това е рибния пазар,леле как смърдеше….

Капалъ чаршъ

Тъкмо стана дума за пазар и се оказах на Капалъ чаршъ,или както те му казват още Големият пазар.Първоначално се влиза в един малък закрит участък,след което се минава по мрежа от малки улички със сергии,и едва след това се навлиза в действителния огромен покрит пазар.За да разгледам една нищожна част от това място и да го прекося напряко ми отне близо два часа.Вътре е нечовешка лудница и има всичко-от бонбони и локум,до злато и телевизори.Туристическите сувенири и боклуци обаче бяха най-застъпената стока по сергиите.

IMG_6966
Това е първият участък в който се влиза,намира се малко след моста над Златния рог.

IMG_6960

IMG_6964

IMG_6969
Пазарът продължава и в околните улички,забелязах,че и тук е „закрит“.По един или друг начин,тази снимка много добре илюстрира обществото в Истанбул – от нинджите облечени в черно,през стила турски тираджия/гъзар(ярка риза загащена в дънки/панталон) до европейската визия – делови човек в средата.

IMG_6972
Наоколо освен туристите забелязах и доста от местните,изглежда цените тук не са толкова надути…

IMG_6974
Централната част на пазара

IMG_6979
Сергия с туристически боклуци

Джамии…

Реших,че е време за малка обиколка по джамиите,все пак нали сме в Истамбул.Помолих моя гид да ми покаже нещо,което не се посещава от обикновен турист и той ме заведе в една закътана подземна джамия.Понеже той едва говореше английски,не можа да ми обясни какво точно представлява този саркофаг и тази стая…

IMG_6941

IMG_6940

Всичко наоколо беше надписано на арабски,на мястото цареше невероятна тишина.Джамията представляваше обширно подземие с интересна структура от много ниски арки.Отстрани имаше няколко стаи,едната от които беше тази със саркофага.

IMG_6942

IMG_6943
Наоколо имаше няколко човека които се молеха,други четяха книги.Никой не обърна и грам внимание на натрапника със статива,който нарушаваше тишината със щракането на фотоапарата.Въпреки това направих само тези 4 снимки,беше ми много гузно,че се натрапвам така.

След това отидох в една от големите туристически джамии – Султан Ахмед.Разликата беше фрапираща.Всичко наоколо беше все още заградено,заради току-що миналите празници,което направи снимането в двора на джамията невъзможно.Също така гъмжеше от туристи,които бяха невероятно нахални,но най-нахални от тях бяха японците.Имаше един японски пич с огромен Никон,който завря апарата на 20 сантиметра от лицето на един човек,който се молеше.Седях и гледах очаквайки онзи да му забърше един зад врата,но никой не каза нищо.Японеца направи цяла серия от снимки,след което отиде при друг и завря апарата в неговото лице.Представих си ситуацията в някоя българска църква,например тази на Рилския манастир,където първо,че щяха да го изгонят още щом извади апарата,а да не говориме какъв тупаник щеше да изяде,ако завре апарата в лицето на някой по този начин.Но това беше Турция,тук на туристите са позволява много повече,затова е и туристическа страна.

IMG_7021
Това е една от най-красивите и големи джамии в Турция.

IMG_7022
Въпреки,че се води „туристическа джамия“ вход тук не се плаща,за разлика от Света София,която се води музей и входа е 20 кинта.

IMG_7032
Височината тук достига до 43 метра.Тази джамия има 6 минарета

Цистерната на базиликата
Това беше мястото за което имах най-големи фото-мераци.Всички те бяха опустошени,когато на входа ми взеха статива.В България тази практика все още не се налага,но на посещаваните места по света,често е забранено снимането от статив.Може да снимате с монопод…ако си носите.Ядосан и нацупен се въртях наоколо в мрака,мъчейки се да изкарам поне една свястна снимка от ръка.Мястото беше невероятно тъмно,с една червена светлина, която допълнително усили шума от високото исо.

IMG_6990
Водохранилището е невероятно красиво,тук се е съхранявала питейна вода,която помагала при засушаване и обсада на Константинопол.Това е била и една от причините,той да бъде толкова трудно превземаем.

IMG_6996
Водата се добива от извор на 20 километра от града,като се пренася до тук по аквадукти.Забележителна технология,изпълнена по доста елегантен начин, особено като се има предвид,че е на повече от 1500 години.

IMG_6997
Тук са и двете глави на Горгоната Медуза.Това са единствените известни за сега статуи на това чудовище.Прави впечатление,че са сложени по необичаен начин,едната настрани,другата наобратно.Също така,не се вписват в околната архитектура,за това се смята,че за взети от някаква друга съборена зграда,просто да послужат за подпора на колоните.

IMG_6999

Million

На излизане от подводния резервоар,се натъкнах на този камък.Това е единственото останало от голяма арка,която е бележила началото на римските пътища към всички краища на империята.С други думи,това е нулевият километър.По този начин са били усреднени разстоянията,неясно ми стана само,защо носи името Million – Милион….

IMG_7004

Българската желязна църква „Свети Стефан“
В края на моето пътуване за кратко се озовах на „българска земя“.Усещането да чуя родна реч след 10 дни престой в страната беше несравнимо.Тук беше втората ми среща с българи(първата беше на гроба на Дева Мария,преди седмица).Оказа се че в Турция българите сме рядкост,в Олюдениз навсякъде бях първия българин когото виждаха.Навсякъде питаха какъв е този „странен“ език на който си говориме и какви сме.И така…влизайки в църквата,пазачът беше вторият човек за 10 дни,заговорил ме на български,било то и развален.Вътре се продаваха български книги и картички,а свещичките си бяха същите,като у нас.

Малко за църквата…

IMG_7043

Аз съм доста религиозен човек,и смея да твърдя,че съм посетил доста православни църкви и манастири,но определено тази е една от най-впечатляващите,в които съм бил.Сама по себе си,тя е уникална,защото наистина е от желязо…Трудно е да си представите изцяло желязна сграда,и аз се чудех доста,обикалях наоколо и чуках по стените,изследвайки местата,на които беше избила ръжда.

IMG_7077
Намира се на брега на Златния рог,на няколко метра от водата.

IMG_7051

Църквата тежи 500 тона.Тя е била изработена във Виена през 1896,след което с кораб по Дунав и Черно море е докарана до тук на части.Камбаните и иконостасът са изработени в Русия.

IMG_7042

IMG_7053

В двора на черквата имаше няколко саркофага с доста „готик“ дизайн,какъвто не съм виждал в България до сега.Тук е погребан и Иларион Макариополски.

IMG_7050

За съжаление,както всичко българско и тази църква е оставена на разрушението и произвола на съдбата.За разлика от другите църкви обаче,тази се руши по-бързо,тъй като не е от камък.На места цели парчета се бяха откъснали и паднали до сградата…седяха си там видимо от много време,захвърлени и забравени и никой не се сещаше,поне да ги вдигне и прибере на сухо.

IMG_7065

IMG_7071

IMG_7067_1

Гледайки това,направо ми се доплака.Помислих си,колко тъпи сме българите и как един ден и ние ще изчезнем от този свят заедно с тази църква…

Един ден не е достатъчен да разгледате Истанбул,дори седмица не е…неусетно дойде залеза и времето да се прибирам в къщи.

IMG_6865

IMG_6867

Умозаключения

– Останах само с приятни впечатления.Единствената тесла са входовете по главните туробекти – 20 кинта на калпак си е бая, особено ако водите четиричленно семейство със себе си.
– Бензина и дизела са скъпи,но пътищата са много поддържани и тепърва се строят магистрали…Под „строят“ имам предвид,че на година пускат нови участъци по 100тици километри,за разлика от нас…
– Пазарете се…,винаги се пазарете,когато се намирате в страна от Ориента.Така често може да минете на половин цена от предварително обявената.
– С властите шега не бива,но пък за разлика от българските те не ви закачат.Никой не ви цица за рушвети..
– Въпреки че пътищата са добри,500 километра от Измир до Истанбул се минават за един ден.От София до Варна се минават за няколко часа,имайте това предвид.За 3400 километра не видях една дупка.
– Разликата между източна и западна Турция е като разликата между Европа и Азия.
– Носете си монопод ако искате да снимате сериозно….
– Храненето по нормалните заведения е евтино,особено сравнено с Гърция.Цените като цяло са подобни на българските.
– Престоят в по-хубав и скъп хотел може да ви излезне по-евтино.Невероятно,но факт…
– Ако искате спокойна почивка,с посещение на забележителности, ориентирайте се към малък курорт
– Ако търсите мацки,дискотеки,пиене,киснене в басейна на хотела и фитнесзалите,тогава Анталия и Мармарис са вашите места.
– Избягвайте горещите месеци за посещение особено на места като Троя и Ефес.В края на Септември температурите там стабилно надминаваха 30 градуса.
– И не на последно място – избягвайте посещение по време на Байрамите.Тогава става лудница по пътищата и джамиите.

 1. 11 декември, 2009 в 14:17 | #1

  Браво…..увлекателно си писал, а снимките са страхотни.!!!

 2. Boriana
  6 юни, 2010 в 11:42 | #2

  Много ми харесаха твойте пътеписи. Турция ми е слабост. Ходила съм 4 пъти там и планувам пак да отида. Искам да те поправя – това , което си писал, че е входа на Капалъ чарши – до Злтания рог е всъщност Египетския пазар – или пазара на подправките. Капалъ Чарши се намира близо Синята Джамия и Университета. Поздрави

 3. Владо
  6 януари, 2012 в 13:28 | #3

  И аз ходих в Чанъккале и Ефес, когато почивахме в Кушадасъ през Септември 2010г.Хареса ми начина ти на описание,леко шеговит и точен.Върна ми спомените от прекрасната почивка и море,за което Ви благодаря!Курортите са различни от българските,не са пренаселени и човек си почива.Направи ми впечатление,че на плажовете имаше шезлонг и шалте за всеки персонално и не се крадеше!Само който не го е видял с очите си ,не може да оцени красотата на турските крайбрежия!

 4. Romina
  1 септември, 2015 в 08:37 | #4

  Здравей! Мноого добре!:) Обърнах интернет да намеря повече инфо за едни долмени, които видях докато дремех в автобуса от Мармарис към България и попаднах на твоя блог! Хареса ми че няма излишни факти и ме разбиха въздушните снимки! Жестоки!а там където си прескачал огради и тжя дето събира входа смяла съм се с глас. Ще изчета и другите пътеписи!:)

 1. 0 trackbacks