Тлос и острова на Клеопатра | Magic Hour Dreamscapes

Начало > Пътеписи > Турция част IV

Турция част IV

Kаньонът Сакликент,Тлос и островът на Клеопатра.
IMG_4978a

Тръгнах отново на път.В следващите 2-3 дни се очертаваха 2000 километра и пълна програма с обекти за посещение.Първото от тях беше един каньон,по скоро ждрело на 50 километра от Фетие.

Разбира се където има ждрело е тясно и щом е туристически обект следователно гъмжи от руснаци и германци…това малко осуети плановете ми със снимките…

IMG_4715
Каньонът Сакликент

В началото на ждрелото се върви по изградени алеи над водата,но навлизайки навътре в един момент те изчезват и се гази до кръста направо в реката.Това допълнително ми попречи,чудех се как да снимам,да не се подхлъзна и едновременно да си пазя техниката….

IMG_4583

От тук до Измир руснаците числено превъзхождаха германските бабички и англичаните,а средната възраст на туристите рязко спадаше с приближаването към Мармарис.

IMG_4589

Докато снимах от тясната алея минувачите буквално ми висяха над главата,някои направо си поискаха да гледат през визьора.Реших че така не може да се снима,ще се гази по коритото на реката.

IMG_4598

Водата имаше някакъв особен бял цвят,предполагам заради варовик или някакви карбонати от скалите по каньона.

IMG_4610

IMG_4622

IMG_4649

На едно място в средата на ждрелото,то се разширяваше и там бяха пораснали малки дървета.Изглежда тази река не беше прииждала скоро.

IMG_4696

От някъде започна силно да гърми и се зададе буря.Понеже аз съм си планинар,знам какво става с една река при проливен дъжд.Тук се газеше до кръста по принцип,а за момент си представих ситуацията ако водата започне да приижда и се покачи нивото, картината не ми хареса и затова реших да си обирам крушите.

IMG_4728
На входа на ждрелото има няколко интересни турски кафенета масите на които са директно над водата

Тлос

Заваля здраво и се отправих към следващо място по план – Тлос.Града е познат и като мястото където е живял Белерофонт с неговия крилат кон Пегас.Белерофонт е бил човек който не си е поплювал особено,след като видял сметката на Химера и амазонките се направил на интересен дори през Зевс.
Тлос е най-древният от градовете в Ликия,изчислено е че датира още от 2000г.пр.хр.Лично мен града ме завладя, той е по-древен от Ефес,по-пуст и мрачен,а мястото на което е разположен е уникално.Също така от началото на моето пътуване едва сега успях да нацеля момент с хубава светлина,небе и залез взети заедно.

В страни от ценъра на града се намира Римски амфитеатър,който за разлика от тези в Ефес изглеждаше точно така както се предполага,че трабва да изглежда театър на 2000 години – разрушен и разпилян от времето.Всичкият този хаос обаче си стои непокътнат от човешка ръка.Никой не се е опитвал да нареди камъните отново,да прегражда алеи и да слага табели както беше в Ефес.

IMG_4783

IMG_4732

IMG_4797

Тлос лежи в единия край на долината Ксантос,изграден около скална маса в която се намира най-важната му част – акрополисът.Насочих се натам и скоро стигнах място с останки от внушителни двойни кепостни стени.

IMG_4835

IMG_4808 copy

IMG_4811 copy

След като преминах стената се озовах в центъра на града,който представляваше празно място голямо колкото стадион.В средата имаше нещо като басейн с внушителни размери.IMG_4820

IMG_4838

Разбира се най – интересната част е акрополисът.Всъщност заради него идва и огромното значение на града в историята на Ликия.Акрополисът е изграден в скалната маса намираща се на центъра на града.В скалите са вдълбани гробниците и къщи – светилища.Целият хълм е пронизан от тях а архитетурата им е доста интересна,гледайки ги отблизо ми напомняха на Петра.

IMG_4853

IMG_4863

IMG_4866 copy

След като едва не потроших себе си и фотоапарата в една от гробниците,се отказах да снимам вътре.Тръгнах нагоре към върха на хълма където се намира най-новата част от това място – стара османска крепост.

IMG_4826

IMG_4897

Крепостта е построена директно върху хълма с гробниците и отгоре се открива невероятна гледка.Голямата видимост най-вероятно е била и причината за построяването и тук в този забравен вече град….

IMG_4900

Тук ударих и джакпот.Оказах се горе точно по залез…

IMG_4906

Тъкмо се ядосах,че слънцето се скри бързо зад някакви облаци и изведнъж сякаш от нищото долу в долината изкочи някаква супер гъста мъгла….

IMG_4947 copy copy

IMG_4925

IMG_4970

За пръв път през живота си виждам такава мъгла.Идваше от ниското,сякаш долу в долината някой беше пуснал от онези генератори за пушек които са зад сцените по рок-концертите.Идваше все повече и повече и лазейки зловещо покриваше всичко наоколо.Накрая обгради хълма от всички страни,накъдето и да погледнех се виждаше море от мъгла..

IMG_4978a

Тъкмо си викам дай да направя една панорама загледах се във фотоапарата и след миг вдигнах поглед….Не виждах дори на 3 метра където бях оставил раницата,всичко беше бяло и веднага усетих онази странна миризма на влага когато облак в планината ви обгърне на някой връх.Тръгнах надолу и за секунди пелената се разсея колкото да щракна още една две снимки след което отново запълваше всичко наоколо.

IMG_6649

IMG_6658

Трябваше да се спи някъде тази вечер и се насочихме към Мармарис.Заради празниците всички хотели по пътя бяха заети,същата тенденция я имаше и в курортния град.По улиците се разхождаха назобени руснаци и напудрени рускинчета,чат пат някоя баба или дядо и разни гъзари на чопъри и спортни коли возещи рускинчетата.Малко странно,мислех си,тук 90% от хората по улиците са руси с къси полички.Какъв Байрам празнуват те?След като обиколихме поне 10 хотела,след много кандърми накрая ни дадоха стая.Хотела беше празен…мистерията оставаше.Абе викам си да не би да не ни харесват нещо…що така?Всичко се изясни през нощта, разбира се…В съседните стаи, в съседния хотел и може би целия в Мармарис се разиграваше сценарии „Изнасилена по желание“.На сутринта Сердо се кълнеше че не е могъл да заспи от стоновете и крясъците на девойките намиращи в съседния хотел през двора.Изглежда едната половина от хотелите тук са за това,другата работи само с резервации.Така или иначе не успях да си обясня отказите да ни дадат стая,може би понеже двамата със Сердо ходехме да питаме са ни мислели за малки гнусни гейове търсещи терен…,тук в Турция гейовете не ги харесват особено.Още на разсъмване си обрахме крушите от това място,преди някой да е хванал болест..иди после обяснявай от къде е.
Та така,ако искате почивка отидете около Фетие или някой спокоен курорт,ако търсите пиене и мацки,Мармарис е вашето място.

Островът на Клеопатра

Следващата дестинация беше островът на Клеопатра.Отива се само с корабче разбира се,нали е остров,а корабчето се оказа една бавна,бавна лодка.Въпреки това успяхме да се завлечем до там още сутринта,когато нямаше хора.

IMG_6679

IMG_6684

На острова естествено се плаща такса – 5 кинта.За разлика от последните няколко места на които това се правеше,тука си имаха будка от която ти прибират парите.

IMG_6688

Островът се оказа малък и „плосък“.Въпреки това беше изключително интересен,най-голямата атракция е плажа на Клеопатра.

IMG_6694
Около плажа има наблюдателници на които седят пазачи и дебнат някой да не премине огражденията.

На пръв поглед той е малка пясъчна ивица,но ако се вгледате отлбизо в песъчинките ще разберете защо е толкова известен.Пясъкът е донесен с кораби от Тунис по заповед на Марк Антоний и песъчинките имат форма на перли.Това е било подарък за Клеопатра по случай медения месец.

IMG_6708
Макроснимка в мащаб 1:1

IMG_6692
Навсякъде имаше табели които напомнят да не се краде от пясъка

IMG_6742

IMG_6713_1

Плажът е изолиран,като достъпа до водата става по едни дървени стълбички отстрани.В самата вода отпред пясъкът е същия поне докато не нагазите до кръста,затова след излизане един пич задължително ви кара да минете през душ намиращ се на изхода.Зоната за плажуване и изнесена зад истинския плаж,където е настлан обикновен морски пясък и отгоре са наредени шезлонги.Това което ми направи впечатление беше евтиното заведение с наистина смешни цени,чистотата наоколо и….кокошките.Навсякъде около шезлонгите се разхождаха кокошки.

IMG_6761

IMG_6748

Реших да пробвам водата,по-кристално нещо не бях виждал до сега през живота си.Гмурнах се с очила и виждах под вода краката на хората намиращи се в другият край на плажа.Около мен плуваха рибки големи колкото кутия цигари.Почувствах се като на коралов риф в Тихия океан и започнах да си мисля как скоро ще си купя бокс за подводни снимки…

IMG_6690

IMG_6726

Не след дълго до острова се домъкнаха корабчетата с руснаците.Малкото спокойствие което имаше,беше нарушено от назобените мъжаги и руските барбита.Плажът отесня и реших,че е дошъл момента да изследвам острова.Още от самия плаж започваха няколко пътеки с табели,на които пишеше да не се пали нищо,каквото и да е било то.Наистина всичко наоколо беше покрито с изгорели трънаци,подухваше един непрекъснат ветрец и за момент си представих как един фас превръща всичко това в пепел.

Първото нещо на което се натъкнах беше стар римски амфитетаър.От самите ложи бяха избуяли маслинови дървета,които както всичко наоколо бяха невероятно стари.Забелязах,че единствените дървета на острова бяха маслини,тук имаше цели гори от тях.

IMG_6794

IMG_6796

От амфитеатъра се виждаше малкото пристанище на което стояха закотвени корабчетата докарали руснаците.

IMG_6791

За 10 минути стигнах другия край на острова – общо 15 минути пеша от единия до другия край.Тук брега беше по-висок и стръмен,наоколо се търкаляха руини.Изглежда е имало нещо като малък град.

IMG_6814

IMG_6827
Такава си е Турция,страна в която има много история.На втория ден тук ми се струваше за нормално да подритвам с краката си парчета от сгради на по 2-3 хиляди години.

Поразходих се още малко и се натъкнах на някаква блатиста местност която гъмжеше от птици.Разбира се,те веднага побягнаха след като реших да ги снимам.

IMG_6834 copy

Върнах се обратно към плажа.Част от руснаците си бяха тръгнали и се заех да акумулирам топлина като за последно,след този ден вече отивах решително на север – към Истанбул,който беше последната точка от пътешествието ми в Турция.

IMG_6835

IMG_6837

 1. tom
  1 декември, 2009 в 18:24 | #1

  Бре, бре…
  Прекрасни места за снимане и чудесно време.
  Има доста добри снимки, но всичките ми изглеждат замъглени (което е нормално като се има предвид че си снимал на 1/10 – 1/20). Един статив и всичко щеше да прекрасно и остро.

 2. admin
  2 декември, 2009 в 12:58 | #2

  80% от снимките са снимани от статива….Разбира се качеството им пада като ги смачкам до 600 пиксела по дългата страна.Но все пак…чак замъглени.

 3. desi
  9 декември, 2009 в 23:24 | #3

  ei te tva sme balgarite, ve4no trqbva da opluem ne6to koeto e hubavo. snimkite sa ot hubava, po- hubava bravo sa staranieto, tarpenieto i usardieto. $udesno zanimanie si si izbral i si li4i 4e go pravi6 ot sarce, prodaljavai v sa6tiq duh.
  P.S.Bloga e NEVEROQTEN za men be6e udovolstvie da popadna an nego, prodaljavai v sa6tiq duh 😉

 4. ELYSS
  9 юли, 2010 в 13:16 | #4

  БЕШЕ МИ ИЗКЛюЧИТЕЛНО ПРИЯТНО ДА СЕ ЗАПОЗНАЯ С МЕСТА,КОИТО СМЯТАМ ДА ПОСЕТЯ ПРЕЗ ПОЧИВКАТА СИ.НАПРАВИЛ СИ СТРАХОТЕН БЛОГ!ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

 5. Vesi
  23 юли, 2010 в 09:54 | #5

  Много, много хубави снимки. Изчетох всичко на един дъх и сега продължавам по-нататък. Силно съм впечатлена. Продължавай така.

 6. nush
  19 септември, 2010 в 08:59 | #6

  Напълно споделям написаното от автора.Току що се връщам от там и искам да кажа беше невероятно.За разлика от кулинарните почивки в Анталия и Кушадасъ,Фетие и района около Фетие предлагат наистина преживяване.Поздравления за снимките,аз нямам такива добри попадения,но снимките в блога са страхотни.Още веднъж браво,поздравления

 1. 0 trackbacks