Есен в Родопите | Magic Hour Dreamscapes


Есен в Родопите

Есента отдавна мина,навън всичко е вече покрито със сняг,а аз едва сега намирам време да опиша местата,които посетих през периода Откомври-Ноември.
Започнах разбира се с Източни Родопи.

IMG_7486a

Понеже разходката я бях планирал за няколко дни поканих една приятелка да си правиме компания.

IMG_7447
Есента тъкмо идваше по тези места

IMG_7458
Ходейки из гората попаднах на находище от различни видове гъби.Буквално гъмжеше от тях,а аз ходейки настъпвах някои неволно и наоколо се носеше същият аромат като от разтворимите гъбени супи.

IMG_7456

IMG_7461

IMG_7465

Събрахме се и разпънахме лагер на Дяволския над р.Арда.По залез нито една снимка не направих,сутринта също не случих на хубава светлина.

IMG_7486a

IMG_7502

След като бяхме прогонени от някакви скапани ловци,се насочихме към село Дядовци.

IMG_7625
В селото живее само един дядо (надали името му идва от това).Неговата къща ще познаете по сателитната чиния и пушещият комин.

IMG_7626

IMG_7648
Призраците и вятъра – това са сегашните обитатели на Дядовци.

Призрачна атмосфера витае на това място.Отдавна запуснатите къщи и обрасли черни пътища напомнят бегло че тук някога са живяли хора.

IMG_7688
Така изглежда есента погледната през прозореца на това изоставено място

Нещо му липсваше на това село.Въпреки че е изоставено от хората живяли тук,то на практика си е най-известното зарязано селище в България.Това привлича доста хора наоколо,било то с фотоапарати,просто някой любопитен минаващ наоколо или ловците,които непрекъснато гърмяха с пушките долу в ниското под селото.Канонадата нарушаваше тишината и спокойната атмосфера,до които се опитвах да се докосна.

IMG_7679
Надникнах в къщите,в някои имаше легла с избушени дюшеци,с учудване намерих и останки от контакти и ел.мрежа.

IMG_7705
Сега да не помислихте,че и канализация са имали хехе,това си е бивша тоалетна с дупка.

Изстрелите се чуваха все по-наблизо,а едно ловджииско куче мина покрай мен гледайки ме тъпо и учудено.Това бяха знаци да си обирам крушите,преди задника ми да е станал на решето.
Поехме с колата надолу по р.Арда,като спирахме на две три места да снимаме разни меандри и мостчета.

IMG_7734

Озовах се на малък язовир,част от каскада Горна Арда.

IMG_7740

Навсякъде по поречието на реката есента беше настъпила напълно.

IMG_7742

Този път,за разлика от идването ми през пролетта бях решен да отида по-навътре в планината,на юг към границата.Това не беше особено посещавано място,отваряйки Google Earth ще видите колко малко снимки има от там.

Отправих се на Юг през Мадан,последва доста дълго изкачване и се озовахме на Печински проход.

IMG_7756

Бях планувал да се нощува някъде около Ерма река.Така и стана,нощта беше доста динамична понеже си опънахме палатките на една пътека,по която животните ходят да пият вода.Това малко ги подразни и някаква дива котка мяукаше и ръмжеше горе от склона,докато някакви малки и любопитни същества,които така и не успях да хвана в крачка постоянно сновяха около палатките.Стела се поуплаши малко,особено от ръмженето,за което си внуши че е било от мечка.Да си призная беше малко като психоатака това ръмжене,но щом излезнех от палатката да проверя какво е то,нещото което го издаваше млъкваше.

На сутринта снимките ни се провалиха от мъглата и малко технически и емоционални проблеми последвали от търкалянето на разни фотоапарати по склона.

IMG_7816
Ето я и Ерма река.Това е утаител на рудниците в околността.Сега този басейн беше празен,а дъното беше настлано с някаква странна тиня.

IMG_7848
В края на утаителя се намираше тази дупка в която водата клокочеше.Всъщност язовира представляваше огромен сифон,а това беше каналът му.

След като времето се скапа окончателно си обрахме крушите,както винаги реших да избера труден за връщане път,но поне имаше какво да се снима.

IMG_7856

IMG_7866

Разбира се пътят беше указан на картата като шосе,но се оказа разбит горски път.След като колата почти се разпадна излезнахме на село Буково и от там та до София не спря да ме вали.Какво да го правиш – есенно време,осуети ми и плановете за Странджа на следващата седмица,но пък успях да опозная Средна гора.

Много ми хареса подтискащата реалност в Дядовци.Реших да се върна отново там,но сeриозно да поснимам,като преспя в селото и да изчакам някакъв по-драматичен момент с времето.Мрачното настроение,което ме обзема всяка есен ме накара да търся още такива места… и намерих,но за тях в следващият пост.

  1. 29 март, 2010 в 22:31 | #1

    „На сутринта снимките ни се провалиха от мъглата и малко технически и емоционални проблеми последвали от търкалянето на разни фотоапарати по склона.“

    кикики 🙂 Що пък? Твойте са си добре 😀

    Снимките ти са чудесни! Адмирации!

  1. 0 trackbacks